Valitse sivu

Pelastusliivit

Pelastusliivit ovat veneilijän tärkein turvallisuusväline. Valikoimistamme löytyy pelastusliivit jokaiselle veneilijälle, vesiurheilijalle ja jopa lemmikeille. Vaihtoehtoja on paljon: automaattiliivit eli paukkuliivit, perinteiset pelastusliivit, lasten pelastusliivit ja kelluntatakit sekä kelluntahaalarit. Saatavilla on myös lisävarusteita, kuten turvaköysiä ja paukkuliivien kaasusäiliöitä. Tutustu myös pelastusliivioppaaseemme.

PELASTUSLIIVIT:

Pelastusliivit ovat tarkoitettu pelastamaan, kun ihminen joutuu vedenvaraan. Ne kelluttavat ihmistä oikeassa asennossa ja kääntävät väärin päin veteen joutuneen henkilön oikein päin. Ne on suunniteltu aina kääntämään käyttäjä pysty-asentoon ja pitämään hengitystiet veden pinnan yläpuolella hyvällä marginaalilla, vaikka käyttäjä olisi menettänyt tajuntansa tai ei voi uida. Pelastusliivejä on saatavana automaattisesti täyttyvinä automaattiliiveinä tai perinteisenä kiinteällä kelluntamateriaalilla. Yhteistä kaikille on, että vedessä ollessa suurin osa kelluttavasta osasta on kehon yläosassa. Tukeva kaulus tukee ja pitää pään vedenpinnan yläpuolella ja kasvot pois vedestä. Pelastusliivi on ilmeinen valinta ihmisille, jotka eivät osaa uida kunnolla tai kun tarvitaan kunnon liivejä pelastamismielessä.

Pelastusliivien kantavuus on aina vähintään 100N. Automaattiliivit on jaettu eri luokkiin riippuen olosuhteista, joissa niitä käytetään. Automaattinen pelastusliivi täyttyy, kun käyttäjä päätyy veteen. Manuaalinen paukkuliivi käyttäjän on itse laukaistava vetonarusta.

KELLUNTA-APUVÄLINEET (50N):

Liivit, joiden kantokyky on 50 Newtonia, kutsutaan purjehdusliiveiksi, veneliiveiksi ja kelluntaliiveiksi. Ne ovat hieman yksinkertaisempia ja kevyempiä kuin pelastusliivit. 50N kelluntaliivi pitää sinut pinnalla hyvässä asennossa, mutta siitä puuttuu kaulus pään tukemiseen. Sen kelluvuus jakautuu tasaisemmin eteen ja taakse, joten se ei takaa, että tajuton henkilö kääntyy kasvot ylöspäin vedessä. Siksi 50N pelastusliiviä suositellaan ainoastaan vähintään 25 kg painaville ja uimataitoisille.

PELASTUSLIIVIEN EROT

Tuotteet, joita kutsut pelastusliiveiksi, voidaan itse asiassa jakaa useisiin eri luokkiin / standardeihin. On olemassa pääasiassa kaksi suurta ryhmää: pelastusliivit ja kellunta-apuvälineet.

PELASTUSLIIVIN VALINTA

Ergonomisesti hyvin suunniteltu pelastusliivi on mukava käyttää myös pitkiä aikoja. Esimerkiksi Balticilla pidetään erittäin tärkeänä käyttäjäystävällisyyttä ja sopivuutta tuotteiden kehittämisessä, jotta pelastusliivi olisi mahdollisimman helppo ja mukava käyttää. Siten lisätään mahdollisuutta, että pelastusliivejä todella käytetään vesillä. Marinekaupasta löytyy laaja valikoima malleja, jotta voit valita juuri sinulle (purjehdus, moottoriveneily, melonta, SUP-lautailu) parhaiten sopivan pelastusliivin.

Koska pelastusliiveillä on paljon kelluttavaa materiaalia kehon ylä- ja etupuolella, voi niiden kanssa olla hankalaa uida. Siksi suosittelemme 50N pelastusliiviä aktiviteetteihin kuten veneilyyn, melontaan ja muihin vesiurheilulajeihin, joissa uinti on yleisempää. Tässä luokassa on liivejä, joilla on erilaisia ominaisuuksia, jotka on räätälöity eri käyttäjille ja olosuhteille.

PELASTUSLIIVIN KOON VALINTA

Pelastusliivin pitää istua hyvin päälle! Sen pitäisi istua tiukasti ja samalla mukavasti, eikä liukua mihinkään suuntaan. Tämä on itse asiassa tärkeämpää kuin se, että pelastusliivin etiketissä lukee täsmälleen oikea paino. Lasten ei pitäisi koskaan käyttää pelastusliivejä, joissa on ”kasvuvaraa”.

Kun kokeilet pelastusliiviä: varmista, että kaikki vetoketjut on kiinni ja soljet on kiinni ja säädetty tiukaksi. Varmista, että pelastusliivi ei liu kiinni leukaasi, kun kätesi ovat ojennettu ylöspäin (pyydä joltakulta apua pelastusliivin nostamiseen hellävaraisesti olkapäiden kohdalta). Pelastusliivin tulisi istua tiukasti kehossa, eikä pelastusliivin ja hartioiden välissä saa olla ilmaa.