Valitse sivu

Paukkuliivien huolto

Kuinka paukkuliivit eli automaattiliivit toimivat

Ilmatäytteisissä pelastusliiveissä on joko automaattinen tai manuaalinen laukaisuventtiili kytketty ilmatiiviiseen säiliöön. Käyttääksesi manuaalista laukaisinta sinun tulee vetää vain liivin oikealla puolella olevaa narua alaspäin nykäisemällä ja ilmasäiliö alkaa täyttyä välittömästi. Automaattinen pelastusliivi toimii ja täyttyy, kun se on upotettu veden alle noin kolme sekuntia. Myös automaattiliiviä voidaan siis käyttää manuaalisesti. Molemmat liivityypit voidaan täyttää myös tarvittaessa suullisesti putken avulla. Täyttöletkua käytetään myös pelastusliivien tyhjentämiseen. HUOM! Kaasulla täyttymisen jälkeen automaattiliivi on huollettava. Pelastusliivin sisältä löydät ohjeet mm siitä, mitä laukaisinsarjaa liivi käyttää.
HUOM! Automaattiliivin suositeltu käyttöikä on max. 10 vuotta. Liivin materiaalit voivat haurastua niin, etteivät ne enää tämän jälkeen kestä liivin automaatista täyttymistä ehjänä.

TUTUSTU MARINEKAUPAN AUTOMAATTILIIVIEN VALIKOIMIIN
TUTUSTU MARINEKAUPAN LIIVIEN VARAOSIIN

 

 

Automaattiliivin kaasupullo ja laukaisin. Oikealla musta ”suolapatruuna” eli laukaisin.

 

Vuositarkastuksen tärkeys

Ilmatäytteiset pelastusliivit vaativat tarkastuksen riippumatta siitä, ovatko ne ovat täyttyneet vai eivät. Ennakkotarkistuksen voi tehdä tässä oppaassa alempana kerrotulla tavalla. Vuosittaisen tarkistuksen suorittamatta jättäminen voi aiheuttaa ilmatäytteisen pelastusliivisi toimintahäiriön ja olla hengenvaarallista! Voit suorittaa yksinkertaistetun tarkastuksen sinä itse tai toimittaa liivit valtuutettuun huoltopisteeseen. Katso ohjeet tarkastamiseen alempaa tätä opasta.

 

Joka kerta kun käytät ilmatäytteistä pelastusliiviäsi kannattaa tarkistaa seuraavat:


1. Tarkista kaasupullo
Kierrä kaasupullo auki vastapäivään ja varmista sitä ei ole lävistetty. Ruuvaa lävistämätön kaasupullo takaisin tiukasti käsin myötäpäivään. Lävistetty kaasupullo on tyhjä ja se on vaihdettava.

2. Tarkista turvailmaisimet ja kaasupatruuna/laukaisin
Automaattinen versio:
Tarkista molemmat turvailmaisimet. Jos jompikumpi vihreistä merkkivaloista puuttuu ja/tai kaasupullo on puhjennut pelastusliivi on huollettava. Noudata huolellisesti ohjeita tästä oppaasta tai laukaisusarjan mukana toimitettavaa ohjetta.
Tarkista, että laukaisimen päivämäärä ei ole mennyt umpeen.
Manuaalinen versio:
Tarkista turvailmaisin. Jos se puuttuu, kaasupullo on tyhjä ja se on vaihdettava. Noudata huolellisesti ohjeita, jotka tulevat huoltosarjan mukana.
Turvailmaisimet eivät määrää vaihtoa/viimeinen käyttöpäivämäärä säiliössä/laukaisimessa.


3. Tarkista vetonuppi
Tarkista, että manuaalisen laukaisun vetonarun nuppi on näkyvillä kun liivit puettu päälle.

 

AUTOMAATTILIIVIEN HUOLTAMINEN – VUOSITTAINEN TARKASTUS

Ilmatäytteiset pelastusliivit vaativat säännöllisiä tarkastuksia riippumatta siitä, onko niitä käytetty. Tarkastusten laiminlyönti voi aiheuttaa pelastusliiviin toimintahäiriöön. Noudata alla olevia ohjeita suorittaaksesi yksinkertaisen vuotuisen itsetarkistuksen. Valtuutetun huoltopisteen käyttäminen tähän on myös suositeltavaa.

 

LAUKAISIMEN JA PULLON VAIHTAMINEN TÄYTTYMISEN JÄLKEEN

Jos pelastusliivisi on täyttynyt automaattisesti, on siihen vaihdettava kaasupullo ja laukaisin. Ruuvaa irti kaasupullo ja laukaisin. Jos pelastusliivisi on täytetty manuaalisesti vain kaasupullo on tarpeen vaihtaa ja vihreä klipsi on asetettava manuaalisen vivun päälle. Jos venttiilin päädyssä on tarkistusväritys, ja ilmaisin näyttää punaista on kaasupullo vaihdettava ja käsivipu käännettävä takaisin asentoon, kunnes kuulet napsahduksen. Asenna uusi laukaisin ja tarkista, ettei vaihtopäivä ole ylittynyt. Asenna uusi kaasupullo ja tarkista ennen asennusta, ettei se ole lävistetty. Käytä vain järkevää käsivoimaa osien kokoamiseen. Jos pelastusliivisi on varustettu Pro Sensorilla MK2/Pro Sensor Elite -laukaisimella, molemmissa ilmaisinikkunoissa on oltava vihreä indikaattori näkyvissä, kun uusi kaasupullo ja laukaisin on asennettu.

 

LAUKAISIMEN TARKISTAMINEN, PAUKKILIIVIN TYHJENTÄMINEN JA UUDELLEENPAKKAUS.

 

 

United Mouldersissa vanhenemisen kuukausi ja vuosi. ESIM. 092022 mikä tarkoittaa
se on vaihdettava viimeistään syyskuussa 2022.

 

 

 

 

 

Halkey Roberts -kapseleihin on painettu tuotantokuukausi/päivä ja -vuosi.
Kapselin käyttöikä on enintään 4 vuotta. Huvivenekäytössä
kapseli on vaihdettava viimeistään kolmantena vuoden kuluttua ensimmäisestä käyttökerrasta.

 

 

 

 

VAIHTOPATRUUNAT AUTOMAATTILIIVEIHIN LÖYDÄT TÄÄLTÄ

 

AUTOMAATTILIIVIN TYHJENTÄMINEN

 

AUTOMAATTILIIVIEN PAKKAAMINEN (TYHJÄNÄ)

 

1. Vedä vetoketju ainoastaan ketjun A päälle.

2. Vie vetoketjun vedin koko pelastusliivin ympäri, edelleen kuoren ”alapuolelle”. kohtaan B.

3. Kiinnitä vedin paikalleen vetoketjuun kuten tavallisessa vetoketjussa ja vedä liukusäädintä ympäri pelastusliivit sen sulkemiseksi.

4. Kun pelastusliivi on kiinni, varmista pysäytät vetimen ajoissa. HUOM. Älä vedä liukusäädintä yli viimeisen palan!
Taita tarranauhat päälle. Laita vetoketjun pää liivin kuoren sisään.

 

KATSO LISÄÄ:

Paukkuliivit suoraan varastosta edulliseen hintaan (marinekauppa.com)

Paukkuliivit turvavaljailla suoraan varastosta edulliseen hintaan (marinekauppa.com)

Manuaaliset paukkuliivit

Pelastusliivit ammattikäyttöön

Turvaköydet

Pelastusliivien lisäosat ja tarvikkeet

 

LUE LISÄÄ:

Tietoa veneilystä