Valitse sivu

Karttaplotteri veneeseen

Miten valita oikea karttaplotteri veneeseesi?

On asioita, jotka on hyvä ottaa huomioon, kun valitset oikeaa karttaplotteria veneeseesi. Alustyyppi määrittelee myös tarvitsemiasi ominaisuuksia, sillä esimerkiksi purjeveneen hallinta vaatii eri tietoja kuin moottoriveneellä ajaminen. Muita huomioon otettavia tekijöitä ovat hinta, helppokäyttöisyys ja se, onko laite yhteensopiva jo olemassa olevien muiden laitteiden kanssa. Laitteen koko on tärkeä, sillä näytön on oltava selvästi nähtävissä, kun olet liikkeellä. Koon suhteen isompi näyttö ei ole aina välttämättä parempi vaihtoehto. Liian suuri näyttö voi haitata kuskin näkyvyyttä ja olla muutenkin edessä venettä ajettaessa tai siellä kuljettaessa. Jos sinulla on pieni vene, et ehkä myöskään tarvitse kaikkia isomman karttaplotterin sisältämiä toimintoja, kuten yhteensopivuutta tutkalle ja autopilotille. Valitse malli, jossa on parhaiten sinulle sopivat ominaisuudet. Lisäksi jotkin laitteet on suunniteltu erityisesti toimimaan verkotettuna muiden laitteiden kanssa, kun toiset taas toimivat ainoastaan yksin ns. stand alone laitteina. Varmista, että hankit myös erikseen myytävän kartan, joka kattaa ne vesialueet, joilla venettäsi käytät. Hinta on usein yhtenä kriteerinä, kun tehdään isompia hankintoja. Karttaplotteria ostaessasi voi luottaa siihen, että saat parhaan mahdollisen tarjouksen Marinekaupasta. Karttaplotteria valitessa ei kuitenkaan kannata säästellä liikoja ja päätyä johonkin, joka ei vastaa tarpeitasi tai mikä ei toimi lainkaan yhteen jo olemassa olevien laitteiden kanssa.


Tutustu Marinekaupan karttaplotterivalikoimaan.

 

Karttaplottereiden verkottaminen muihin laitteisiin (Lue lisää NMEA2000 verkottamisesta)

Karttaplottereita on olemassa erilaisia versioita. On olemassa pelkkiä karttaplottereita, jotka toimivat ns. stand-alone-laitteina. Niiden käyttö on rajoitettu pelkästään karttaan. Nämä ovat parhaimpia vaihtoehtoja silloin, kun haussa on halpa karttaplotteri. Nykyään monet laitteet ovat kuitenkin ns. monitoiminäyttöjä. Se tarkoittaa että samalta plotterin näytöltä voi nähdä ja hallita muitakin laitteita, kuten kaikuluotain, autopilotti ja AIS. Tällöin karttaplotteri verkotetaan yhteen muiden lisälaitteiden kanssa. Käytössä oleva verkko määräytyy laitteiden mukaan. Yleisimmin laitteet käyttävät nykyään NMEA2000-verkkoa. Joillain valmistajilla on edelleen käytössä omia liittimiä, vaikka verkossa kulkeva data onkin tuota NMEA2000-mallia. Kyseisen verkon muodostaminen ja laitteiden siihen liittäminen on suhteellisen yksinkertaista ja tapahtuu päätevastuksien sisällä. Näiden välille voi johdoin liittää erilaisia kytkentärimoja tai T-paloja. NMEA2000 verkkoon kytketään virta mahdollisimman lähelle puoliväliä. Kun kaikki halutut laitteet on kytketty verkkoon, siirtyy data verkon sisällä kaikkien laitteiden välillä. On toki huomioitava, että kaikki laitteet eivät ole NMEA2000 verkkoon sopivia.


Tutustu NMEA 2000 -tarvikkeisiin: NMEA2000 – Marinekauppa

Karttaplotterin käytettävyys

Käytön helppous on toinen tärkeä seikka karttaplotteria valittaessa. Ei ole järkevää hankkia liian monimutkaista ja vaikeasti käytettävää mallia. Sen käyttäminen ei ole mukavaa varsinkaan silloin kun olet liikkeellä veneelläsi. Monissa laitteissa on opetusohjelmia tai pikaoppaita, joiden avulla voit oppia käyttämään kaikkia ominaisuuksia nopeasti ja helposti. Useimmat suuremmat valmistajat panostavat paljon asiakkaan käyttökokemukseen ja näin ollen laitteiden käyttökin on heidän laitteillaan mukavaa ja varsin yksinkertaista.

Karttaplottereiden kartat

Useimmat laitteet ovat nykyään yhteensopivia Navionics-merikarttojen kanssa. Yleisimmistä karttaplotterivalmistajista ainoastaan Garmin käyttää omia karttojaan.

Raymarine, Lowrance, Simrad, B&G ja Humminbird käyttävät kaikki Navionics karttoja:
Navionics EU050R SD/MicroSD Suomen merialue karttakortti – Marinekauppa
Navionics EU055R SD/MicroSD Suomen sisävedet karttakortti – Marinekauppa
Navionics EU644L Suomen sisävedet ja meri karttakortti – Marinekauppa

Garmin laitteisiin käyvät edelleen eri kartat kun muille suurimmille valmistajille:
Garmin+ 644L SD/MicroSD Suomen sisävedet ja meri, karttakortti – Marinekauppa

Navionics
Navionics-kartat ovat veneilijöiden suosiossa niiden selkeyden vuoksi.

Mitä kannattaa ottaa huomioon, kun valitset karttaplotteria veneeseesi?

On muutamia asioita, jotka sinun on hyvä ottaa huomioon, kun valitset karttaplotteria veneeseesi. Laitteen koko on yksi asia, jota kannattaa miettiä. Sinun on varmistettava, että se mahtuu kojelaudassa tai konsolissa käytettävissä olevaan tilaan. Useimmat laitteet tarjoavat perusominaisuuksiltaan sekä upotusmahdollisuuden, että asennuksen jalalla. Näiden asennusvaihtoehtojen isoin ero on siinä, että upottamalla asennettavat plotterit jätetään aina veneeseen, kun taas jalalliset karttaplotterit otetaan yleensä mukaan veneeltä lähtiessä. Tämä sen takia, että jalan kanssa asennetut plotterit ovat turhan helppoja saaliita varkaille. Yleisimpiä näyttökokoja huvivenepuolella on nykyään 7″, 9″ ja 12″. Suosittelemme aina että ensin etsitään ominaisuuksiltaan paras malli ja sen jälkeen siitä mallisarjasta sopiva koko. Näytön koko ei siis useimmiten ole ensimmäinen asia mitä tarvitsee pohtia.

Toinen huomioon otettava asia on se, haluatko että laitteessasi on samassa sisäänrakennettuna kaikuluotain. Joissakin yksiköissä on anturi mukana, kun taas toisissa se on ostettava erikseen. On myös muutamia malleja, joihin kaikuluotainta ei saa yhdistettyä lainkaan. Kaikuoptio laitteissa maksaan noin 100€ verran. Antureiden hinnat pyörivät muutaman kympin ja useimpien satasien välillä. Arvokkaimmat live-kuvaa näyttävät kalastajien suosiossa olevat anturit maksavat jopa yli 1000€. Kaikuanturimalleja on useita erilaisia. Yleisimmin käytössä oleva malli on peräpeilianturi. Näitä käytetään useimmiten tasaperäisissä traileriveneissä. Jos veneen perään on hankalaa tai mahdotonta kiinnittää anturia, voidaan käyttää pohjanläpi- tai sisäpuolista anturia. Pohjanläpiantureita käytetään paljon esimerkiksi purjeveneissä. Puuveneissä anturin materiaalin täytyy olla messinkiä, jotta anturi ei hajoa puun kutistumisen ja turpoamisen vuoksi. Pohjan sisäpuoliset anturit ovat näppäriä silloin kun pohja ei ole liian paksu tai valmistettu ns. sandwich-rakenteella.

 

E66013

Anturit eri asennustavoilla: Pohjanläpi, peräpeili ja pohjan sisäpuolinen

 

Kolmas asia, jota kannattaa miettiä, on verkottaminen. Kuten yllä kerroimme, voi useimpia laitteita liittää toisiinsa NMEA-2000 verkon avulla. Tämä ei ole kuitenkaan mahdollista aivan kaikkien laitteiden kanssa. Jos veneessä on jo ennestään laitteita, joita haluaisit hallita näytön kautta, tulee verkottaminen ja yhteensopivuus miettiä ennen laitteen hankintaa. Usein veneissä on jo verkko tiedonsiirtelyyn valmiina, jos siellä on useampia laitteita. Verkon rakentamisesta ja laitteiden yhdistämisestä toisiinsa on hyvä keskustella ammattilaisen kanssa, jotta voi varmistua laitteiden kunnollisesta toiminnasta. Esimerkiksi tutkasta tulevan datan siirtäminen ei tapahdu NMEA2000 verkon kautta ja tällöin tarvitaan eri kaapelia liittämiseen. Lue lisää verkottamisesta: NMEA2000 verkon luominen – Marinekauppa

Mitä ominaisuuksia sitten laitteella täytyy olla. Laitteiden perusominaisuudet ovat laitevalmistajista riippumatta hyvin samankaltaisia. Kartalle voi suunnitella reittejä ja tehdä reittipisteitä haluamiinsa paikkoihin. Kartan suuntaa pystyy vaihtamaan joko pohjoinen tai kulkusuunta ylöspäin. Näyttökuvaa pystyy jakamaan eri näkymien kesken esimerkiksi niin että toisella puolella näyttöä näkyy kartta ja toisella kaikukuva. Lisälaitteiden valikoiman yhdistämisessä on eroja eri laitevalmistajien ja laitemallien välillä. Esimerkiksi tutkat ja autopilotit eivät ole liitettävissä kaikkiin malleihin. Osalla laitteista on taas mahdollista ohjata jopa keulamoottoria tai katsoa lämpökamerakuvaa. Viihdepuolellekin on tuotu lisää ominaisuuksia viime vuosina. Esimerkiksi Raymarinen Axiomissa on omina toimintoinaan Netflixin ja Spotifyn apit. Toki näiden käyttämiseen tarvitsee omat tunnukset kyseisiin palveluihin. Enemmän ja enemmän kuitenkin laitevalmistajat pyrkivät lisäämään laitteidensa käyttömukavuutta ja tarjoamaan ominaisuuksia kaikille.

 

Touch Screens for Simrad Chartplotters - boats.com

Karttaplotteria voi hallita joko kosketusnäytön tai näppäimien avulla. On olemassa laitteita, joissa on erilaiset mahdollisuudet käyttöön: vain kosketusnäyttö, vain näppäimet tai nämä molemmat. Kosketusnäytöt toimivat nykyään hyvin ja ovat kehittyneet niin paljon, että toimivat myös märillä sormilla. Suuremmissa kulkunopeuksissa tai kovemmassa kelissä voi laitteen hallinta olla helpompaa näppäimien avulla. Reittisuunnittelu ja kartan selaaminen taas onnistuu huomattavasti sujuvammin kosketusnäytöltä.

 

Tutustu eri karttaplotterimalleihin

Raymarine     Lowrance     Simrad     B&G      Humminbird

 

Lue lisää:

Raymarine karttaplotterit

Lowrance karttaplotterit

TIETOA VENEILYSTÄ – Marinekauppa